Druktechnieken

15 kunstenaars exposeren hun werk

TIJDELIJK ONLINE EXPOSITIEPLATFORM KZOD | de kloostergangen

De oudste druktechniek is de houtsnede, die ook wel xylographie wordt genoemd naar het Griekse woord ‘xylos’ dat ‘hout’ betekent. Het procedé kan het best worden vergeleken met een stempel. De oudst bekende houtsnedes komen uit China (rond 900). Als eerste Europese houtsnede wordt de religieuze prent ‘Brusselse Madonna’ beschouwd die door een onbekende meester werd gemaakt in 1418.

Rechts een prent uit het boek van Petrus Scriverius (1628) waarop drukkers van Laurens Jansz. Coster aan het werk zijn, kopergravure gestoken door Velde (= Jan van de Velde II). Vlnr.: de ‘inkter’ met in zijn handen twee tampons met drukinkt, de drukker en de zetter.

De prent werd getekend door Zaenredam. Dit is de bekende Haarlemse schilder van kerkinterieurs Pieter Saenredam waarvan bekend is dat hij zijn werkstukken ook wel signeerde met de naam ‘Zaenredam’.

De deelnemende kunstenaars aan deze expositie “Druktechnieken” hebben zowel traditionele als moderne technieken toegepast.
Zoals: (kleuren)ets, polymeer ets, linogravure (droge naald techniek), linogravure (reductie techniek), zeefdruk, reliëfdruk, vlakdruk, houtsnede, monotype en gemengde grafische technieken.

expositie online en op locatie

De expositie is te bezoeken vanaf donderdag 22 april t/m vrijdag 4 juni.
Er mag, gezien de Corona maatregelen slechts één persoon tegelijk naar binnen.
Indien de corona maatregelen het toelaten, zal de opening van de expositie plaatsvinden op vrijdag 23 april om 16.00 uur.

De Kloostergangen | Grote Markt 2 (stadhuis) Haarlem

Maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur.

Raadpleeg de website www.kzod.nl voor actuele informatie.

Deelnemende exposanten

Rob Clous

In het oude Egypte, 4000 jaar geleden, werkten kunstenaars (beeldhouwers en schilders) voor de Farao’s bij de bouw van piramides, graven en paleizen. Deze werkers bleken ook over vrije tijd te beschikken. Op scherven steen beelden zij sprookjes uit, als een protest tegen het zware werk. Door middel van afgebeelde dieren vertelden zij hun verhalen, er speelde muizen, apen, krokodillen en nijlpaarden mee in de voorstellingen. Er bestaan geen teksten van deze verhalen die wel op verschillende plaatsen zijn gevonden met dezelfde afbeeldingen.

Nadat ik in Egypte in een museum afbeeldingen tegen kwam, maakte ik in Nederland, mijn serie ‘Scherven’ als kleuretsen.

e-mail

Walter van Dieren

Titel   :  “KALAMBAKA” – 1972.
Techniek:  Gebeten lijnets in een met afdekvernis bedekte zinken plaat.
Afdruk  :  van Dijcksbruine olieverf als vette drukinkt.
Papier  :  “DUIFJE”, 160 grams tekenpapier.

In 1972 ging de reis naar Griekenland. Het bezoeken van de kloosters bij Meteora, gebouwd op hoog in de omgeving uitstekende bergmassieven,  leek zéér de moeite waard. Als je een èchte tekenaar bent, kan je het niet laten hier te gaan zitten tekenen. In dit geval in een met afdekvernis  geprepareerde zinkplaat. Daarna uitbijten en afdrukken.

Hans van Duivenvoorden

Dagelijks maakt de Koningin een wandeling met haar varkentje rond het kasteel ergens in het zuiden van Frankrijk. Tot grote opwinding van een man die haar liefkoost en uit balans brengt. Onbereikbaar als Zij is voor hem. Deze getijde-prent en afgeleide ervan vormen een deel van de expositie van Hans Duivenvoorden in deze Kloostergangen van Haarlem. De linogravures kwamen tot stand, als drogenaald techniek in lino gesneden, en gedrukt door middel van zijn etspers.

e-mail

Aureen Harthoorn

De serie Colours of Spain is gemaakt naar aanleiding van mijn wandelreizen in Spanje en het boek ‘As I Walked Out One Midsummer Morning’ van Laurie Lee. Een prachtige beschrijving van zijn wandeling door Spanje vlak voor het uitbreken van de burgeroorlog in Spanje. De kleuren, de mensen, het zinderende landschap.
Gedrukt in het Grafisch Atelier Haarlem.

e-mail

www.aureenharthoorn.nl

Otie van Vloten

Op dit moment is er zowel in de Waag als in de Kloostergangen een expositie “Druktechnieken”. In de Waag exposeert het Etsatelier42 werken en zijn er van Otie etsen te zien en in de Kloostergangen linosnedes. Bij de linosnedes laat Otie zich vooral inspireren door de natuur en haar linosnedes zijn meestal abstracter dan de etsen.

e-mail

www.otievanvloten.nl

Connie Vlasveld

Connie Vlasveld maakt in haar beeldend werk gebruik van diverse technieken. Naast schilderijen in acryl- en olieverf, maakt Connie etsen en gebruikt zij verschillende druktechnieken, zoals zeef- en linoleumdruk. Haar inspiratie vindt zij in de natuur. Connie verwerkt de indrukken, die ze daar opdoet niet letterlijk, maar stelt uit een combinatie van beelden een nieuw geheel samen. Ook dieren spel en een belangrijke rol, met name in haar installaties , waarin zij verschillende materialen combineert.

e-mail

www.connievlasveld.nl

Marja ten Hoorn

Marja ten Hoorn is vooral schilder, maar grafische technieken en ruimtelijk werk komen regelmatig voorbij. Deze keer een reliëf druk en een lino druk .

e-mail

Olga van der Klooster

“Van huis uit ben ik architectuurhistorica en specialist kleurgebruik in de historische bouwkunst. Etsnaald, guts en penseel leerde ik lang geleden hanteren. Ik werk graag met lino en experimenteer met kleuren. Favoriete thema’s? Veel! Mijn beroep inspireert me bij mijn grafisch werk. Ik werk meestal ook thematisch. Op dit moment maak ik seriematige voorstellingen, zoals Multistructuren 1 en 2. De herhalende vormen lijken standaard, maar ze verschuiven steeds een beetje in vorm en kleur. Ik werk lang door op een thema. Bijt me erin vast.

Daarna begin ik met wat nieuws. Soms komt dat uit het eerdere voort.”

e-mail

www.kunstinzicht.nl

Coby Kluitman

Natuur en water zijn vaak onderwerp in het grafisch- en schilderwerk van Coby Kluitman. Net als haar vader ontdekte zij dat ze een grafische aanleg had, ofschoon er ook muzikaliteit in de familie is. Coby ging naar parttime kunst opleidingen zoals de Teken opleiding Lutmastraat en de Rietveld Academie met grafiek en schilderen Coby is lid van KZOD en De Vishal en doet geregeld mee met exposities.

De Kunst biedt vreugde en verbinding en houdt Jong.

“Geboorte”
Houtsnede en kleurenets in één lijst
50 x 40 cm (ingelijst)
€ 450,-

e-mail

Helene Koopmans

De kunst van Hélène Koopmans bestaat vooral uit werken in gemengde technieken. De lino-druk serie “Droguerie Populaire” is geïnspireerd door een serie tekeningen in gemengde technieken met rare dieren, die Hélène eerder exposeerde. Al het werk heeft surrealistische en vervreemdende elementen. In dit werk is het dier binnen en de mens buiten. En is de mens wel een mens? De Javaanse Draak serie is ontstaan naar aanleiding van een zelf ontworpen tatoeage. Maar de draak is als lino-druk mooier.

e-mail

Richard Lagerweij

Sinds 1978 houdt Richard Lagerweij zich bezig met tekenen en schilderen. Tot 2002 full-time, daarna deeltijds. De laatste jaren maakt hij vooral zeefdrukken. Leidend hierbij zijn verwondering, scepsis en plezier in het maken van afbeeldingen, meestal een combinatie van technisch en organisch die tegelijk bestaan. De combinatie van beelden suggereert dan een verhaal en een samenhang.

e-mail

Rosa Navarro

Na een hele tijd intensief aan het schilderen, is Rosa Navarro, geboren in Barcelona, de laatste jaren vooral bezig met andere technieken, zoals Cyanotypie, suminagashi, fototransfers, of een combinatie van een paar van die technieken. Door de lockdown ben ik een nieuwe weg aan het proberen, voornamelijk monotypen. De thema’s zijn een beetje somber, ook al hebben ze veel kleur. Zoals bijna iedereen heb ik nu al genoeg, van de lockdown, en dat zie je een beetje terug in mijn werk.

e-mail

Jan Nijland

Om het maximum aan licht en donker te krijgen heeft Jan Nijland, in deze werken, zoveel mogelijk grafische technieken gebruikt, zoals etsen, droge naald, aquatint en graveren, De uitdaging zit er voor hem in om met al deze technische bezigheden toch zoveel mogelijk emotie op de plaat te brengen.

e-mail

Jacqueline van Rosmalen

Jaqueline van Rosmalen gebruikt o.a. foto’s als uitgangspunt in haar werk. Deze worden zodanig bewerkt en/of uitvergroot dat zij een eigen beeldtaal vormen.

e-mail

Mark Thatcher

Mark Thatcher is een Engelse kunstenaar, illustrator en sneltekenaar. in 2018 is hij van zuid-oost Engeland, met zijn Nederlandse vrouw en dochter, naar Haarlem verhuisd. Hij geniet van fietsen. wandelen en Nederland ontdekken.

e-mail

Pin It on Pinterest

Share This